пʼятниця, 5 квітня 2024 р.

Всесвітній День Здоров'я


 Всесвітній День  Здоровя – 7 квітня

   Історія свята: Всесвітній день здоров’я є одним з найважливіших свят що відзначаються на міжнародному рівні, та має глибокі корені в історії глобальної охорони здоров’я. Історія цього свята розпочалася в 1948 році, коли була заснована Всесвітня Організація Охорони Здоров’я. Однією з перших дій новоствореної  організації стало проведення першої Всесвітньої асамблеї здоров’я, яка відбулася в Женеві, Швейцарія. Саме на цій  асамблеї, яка пройшла з 7 по 16 липня 1948 року, було прийнято рішення про встановлення Всесвітнього Дня Здоровя. Офіційна дата – 7 квітня – була вибрана для відзначення Дня Здоровя в память про дату заснування ВООЗ. Тому щороку Всесвітній День здоровя проходить під знаком однієї важливої для суспільства теми. Цьогорічна тема: «Моє здоровя – моє право».

            Як відзначають Всесвітній День здоровя в Україні

Всесвітній День  здоровя в Україні не є державним святом та не є вихідним. На честь цього свята профільні організації, активісти, волонтери, освітні заклади та інші проводять заходи для того, аби популяризувати турботу за своїм здоровям. Метою таких заходів є заклик до дії – наприклад заклик до здорового харчування, фізичної активності, вакцинації, регулярних медичних обстежень та боротьби з певними захворюваннями.

     Мета святкування

Підкреслити важливість здоровя кожної людини і людства в цілому. У наш час здоровя – це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна та соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища. Згідно з даними вчених,  здоровя залежить від багатьох чинників: більш ніж на 50% воно обумовлено способом життя людини, близько 40% - соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість. Здоровя – це найвище благо, дароване людині природою, без нього життя не може бути повноцінним і щасливим. Тільки здорова, всебічно розвинена, освічена людина здатна бути справжнім творцем власної долі і долі своєї країни. Отже: для здоров’я потрібні чотири умови: фізичні навантаження, здорове повноцінне харчування, загартовування та час і вміння відпочивати.

      Геніальний лікар і філософ давнього світу Гіпократ стверджував, що яка діяльність людини, такою вона і є, такі і її хвороби.

     «Знання про будову і функціонування власного організму потрібні кожній людині незалежно від її  посади, освіти чи віку. Кожна людина має навчитися жити так, щоб не заподіяти шкоди ані своєму здоровю, ані здоровю  оточуючих, і завжди памятати, що людина найвищий продукт природи, але для того щоб отримати насолоду від скарбів природи, вона має бути здоровою, сильною та розумною. (Іван Петрович Павлов)

          Складові здоровя

         Фізична складова: добре працюють всі органи, правильна постава, здорові зуби.

     Соціальна складова: перебування людини в навколишньому середовищі; соціальні ролі людини: друг, син, донька, подруга, однокласники.

       Психічна складова: повязана з мисленням, характером, здібностями людини, розвитком емоцій та почуттів і вмінням ними керувати, людина позитивно оцінює себе та інших людей, уміє подолати невдачі, поводиться як господар свого життя

       Духовна складова: людина відчуває красу навколишнього світу, чинить справедливо, прагне стати кращою, уміє співчувати, співпереживати, готовність прийти на допомогу, поважне ставлення до оточуючих, уміння радіти чужим успіхам, прагнення до самовдосконалення.


Немає коментарів:

Дописати коментар